Для содержимого этой страницы требуется более новая версия Adobe Flash Player.

Получить проигрыватель Adobe Flash Player

RUS
http://bgk-meshkova.com
MESHKOV BREST
БРЕСТСКИЙ ГАНДБОЛЬНЫЙ КЛУБ
ИМЕНИ А.П. МЕШКОВА
2
ВИЦЕ-ЧЕМПИОН
SEHA-GAZPROM
LEAGUE
10
ОБЛАДАТЕЛЬ
КУБКА
БЕЛАРУСИ
9
ЧЕМПИОН
БЕЛАРУСИ
ФОТООТЧЕТЫ
ВСЕ ФОТО

BRESTSKI RUKOMETNI KLUB IMENA A.P. MEŠKOVA: TIM U ČAST

 

Danas je nemoguće predstaviti Brest bez njegove športske vizit karte – rukometnog kluba koji se zove Meškov. Čini se da je on postoji oduvijek. Moguće da to osjećanje proizilazi iz samog naziva, jer ime Anatolija Petroviča Meškova, kome je u čast osnovana ekipa, nosi u sebi žig rađanja rukometa u gradu, a to znači da odiše poviješću.

 

Ideja osnivanja profesionalne rukometne ekipe počinje sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je u Brestu počeo da se redovito održava turnir u čast Anatolija Meškova. Zvaničan datum rođenja Brestskog rukometnog kluba (BRK) sa nazivom Meškov smatra se 9 travanj 2002. godine, kada su osnivači novoosnovanog javnog saveza dobili dokument o državnoj registraciji. Inicijativa za osnivanje kluba u početku pripadala je sinovima Anatolija Petroviča – Aleksandru i Sergeju, koji i do danas aktivno učestvuju u životu i progresu kolektiva.

 

Za godine postojanja ekipe  rukomet u Brestu je sazreo, dobio profesionalnu infrastrukturu, izašao je izvan državih granica i postao stvarno otkriće, ne samo u Bjelorusiji, već i u Evropi. Klub poznaju i poštivaju ga, u Brest dolaze igrati i trenirati poznati rukometaši i stručnjaci iz čitavog sveta.

 

U gradu je napravljena predivna športska dvorana „Viktorija“, koja je sagrađena po posebnom projektu i koja je postala jednim od arhitektonskih simbola Bresta ( u proljeće 2014. u ime dvorane dopunjuje se posveta – „ime A.P. Meškov“).

 

Ekipa BRK pod nazivom Meškov je odmah ušla u elitu bjeloruskog rukometa, i postala blistavo otkriće u prvoj godini svog postojanja. BRK Meškov – prva momčad u istoriji neovisne Bjelorusije, koja je uspjela da izađe na visoki evropski nivo. Baš sa BRK počela je renesansa našeg rukometa, sa osnivanjem profesionalnog kluba u Brestu zaustavljen je pad nivoa bjeloruskog rukometa, on postao je početna točka, sa koje je počeo novi život.

 

Danas BRK Meškov – to je profesionalna razvijena struktura sa precizno izgrađenim sustavom funkcioniranja. Na vrhu piramide – prva ekipa, u osnovici – škola za djecu i omladinske ekipe. Brigom za budućnost u klubu obrazuju sopstvenu zamjenu. I ubrzo će puno mladih talenata biti spremni da zamjene starije,  da se bore sa njima za mjesto u osnovnom sastavu.

 

I naravno biser BRK Meškov je porodičnost, koju čuva i brižljivo njeguje Ada Konstantinovna Meškova – majka utemeljitelja kluba Aleksandra i Sergeja Meškovih, vjerna životna saputnica njihovog oca Anatolija Petroviča. Ona nije samo upravitelj kluba, već i njegov svojevrsni anđeo-čuvar, simbol i živa spona između vremena. Tako, mada je faktično BRK Meškov mladi klub, korijeni mu potječu od samog osnutka brestskog rukometa i rođenja ovog omiljenog športa u tada još sovjetskoj Bjelorusiji.

 

Bez prošlosti nema budućnosti, a u BRK svoju povijest poštuju. I uvjereno gledaju naprijed.

ПАРТНЕРЫ КЛУБА
VELUX EHF Champions League
SEHA-GAZPROM LEAGUE
ИНФОРМАЦИОННЫЕ ПАРТНЕРЫ
Яндекс.Метрика
Детско-юношеская гандбольная лига "ZUBR CUP"