Для содержимого этой страницы требуется более новая версия Adobe Flash Player.

Получить проигрыватель Adobe Flash Player

RUS
http://bgk-meshkova.com
MESHKOV BREST
БРЕСТСКИЙ ГАНДБОЛЬНЫЙ КЛУБ
ИМЕНИ А.П. МЕШКОВА

Для содержимого этой страницы требуется более новая версия Adobe Flash Player.

Получить проигрыватель Adobe Flash Player

ФОТООТЧЕТЫ
ВСЕ ФОТО

BRESTSKI RUKOMETNI KLUB IMENA A.P. MEŠKOVA: TIM U ČAST

 

Danas je nemoguće predstaviti Brest bez njegove športske vizit karte – rukometnog kluba koji se zove Meškov. Čini se da je on postoji oduvijek. Moguće da to osjećanje proizilazi iz samog naziva, jer ime Anatolija Petroviča Meškova, kome je u čast osnovana ekipa, nosi u sebi žig rađanja rukometa u gradu, a to znači da odiše poviješću.

 

Ideja osnivanja profesionalne rukometne ekipe počinje sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je u Brestu počeo da se redovito održava turnir u čast Anatolija Meškova. Zvaničan datum rođenja Brestskog rukometnog kluba (BRK) sa nazivom Meškov smatra se 9 travanj 2002. godine, kada su osnivači novoosnovanog javnog saveza dobili dokument o državnoj registraciji. Inicijativa za osnivanje kluba u početku pripadala je sinovima Anatolija Petroviča – Aleksandru i Sergeju, koji i do danas aktivno učestvuju u životu i progresu kolektiva.

 

Za godine postojanja ekipe  rukomet u Brestu je sazreo, dobio profesionalnu infrastrukturu, izašao je izvan državih granica i postao stvarno otkriće, ne samo u Bjelorusiji, već i u Evropi. Klub poznaju i poštivaju ga, u Brest dolaze igrati i trenirati poznati rukometaši i stručnjaci iz čitavog sveta.

 

U gradu je napravljena predivna športska dvorana „Viktorija“, koja je sagrađena po posebnom projektu i koja je postala jednim od arhitektonskih simbola Bresta ( u proljeće 2014. u ime dvorane dopunjuje se posveta – „ime A.P. Meškov“).

 

Ekipa BRK pod nazivom Meškov je odmah ušla u elitu bjeloruskog rukometa, i postala blistavo otkriće u prvoj godini svog postojanja. BRK Meškov – prva momčad u istoriji neovisne Bjelorusije, koja je uspjela da izađe na visoki evropski nivo. Baš sa BRK počela je renesansa našeg rukometa, sa osnivanjem profesionalnog kluba u Brestu zaustavljen je pad nivoa bjeloruskog rukometa, on postao je početna točka, sa koje je počeo novi život.

 

Danas BRK Meškov – to je profesionalna razvijena struktura sa precizno izgrađenim sustavom funkcioniranja. Na vrhu piramide – prva ekipa, u osnovici – škola za djecu i omladinske ekipe. Brigom za budućnost u klubu obrazuju sopstvenu zamjenu. I ubrzo će puno mladih talenata biti spremni da zamjene starije,  da se bore sa njima za mjesto u osnovnom sastavu.

 

I naravno biser BRK Meškov je porodičnost, koju čuva i brižljivo njeguje Ada Konstantinovna Meškova – majka utemeljitelja kluba Aleksandra i Sergeja Meškovih, vjerna životna saputnica njihovog oca Anatolija Petroviča. Ona nije samo upravitelj kluba, već i njegov svojevrsni anđeo-čuvar, simbol i živa spona između vremena. Tako, mada je faktično BRK Meškov mladi klub, korijeni mu potječu od samog osnutka brestskog rukometa i rođenja ovog omiljenog športa u tada još sovjetskoj Bjelorusiji.

 

Bez prošlosti nema budućnosti, a u BRK svoju povijest poštuju. I uvjereno gledaju naprijed.

ПАРТНЕРЫ КЛУБА
VELUX EHF Champions League
SEHA-GAZPROM LEAGUE
ИНФОРМАЦИОННЫЕ ПАРТНЕРЫ
Яндекс.Метрика
Детско-юношеская гандбольная лига "ZUBR CUP"